fredag 14 oktober 2011

Misshandel

Ett knytnävslag, rakt i magen. En cigarett som släcks mot din arm. Hårda nyp som lämnar märken på dina blygdläppar. Eller elaka ord från din sambo, varje dag. Ordet misshandel brukar delas upp i två delar, fysisk och psykisk.
Innehåll

Fysisk misshandel

Till fysisk misshandel räknas allt som skadar din kropp på något sätt. Det kan handla om att ifrån att någon låter dig dricka något giftigt utan att tala om det, till att någon sparkar och slår dig. Allt som gör dig fysiskt illa och som är orsakat av någon annan kan betraktas som fysisk misshandel.

Psykisk misshandel

Att psykiskt misshandla någon är oftast en längre process. När en partner eller någon annan anhörig sätter i system att kränka, kontrollera och förödmjuka dig, kan det efter ett tag klassas som psykisk misshandel. Det kan handla om att håna dig inför andra, anklaga dig för olika saker eller utnyttja sånt som du sagt i förtroende och hota med att berätta det för andra.
Den tuffa behandlingen påverkar ju din självkänsla och får dig att må dåligt. Efter ett tag kan du bli deprimerad och börja känna dig värdelös. Det går till och med att kalla för känslomässig tortyr. I en del relationer börjar misshandeln med att vara psykisk för att sen gå över till att bli mer fysisk.

Vem misshandlar?

Tyvärr händer det att föräldrar slår sina barn, att kompisar slår varandra, att tjejer blir överfallna och misshandlade på gatan och att konflikter på krogen urartar i misshandel. Allt det räknas som misshandel och är olagligt, oavsett vem som gjorde det och varför. Tyvärr är det allra vanligast att tjejer blir misshandlade hemma, av sin partner.

"Osynlig" misshandel

Tjejer som har olika typer av funktionsnedsättningar kan vara extra utsatta i relationer där parnern misshandlar. Misshandel kan verka nästan osynlig och vara svår att peka ut.
Det kan ju räcka med att någon med flit öppnar en påse nötter, trots att du är jätteallergisk. Eller om du är blind och någon möblerar om hemma hos dig. Det kan faktiskt leda till att du hamnar i fara, eftersom du plötsligt inte hittar i ditt eget hem.
Misshandel kan vara att lägga någons medicin där hon inte hittar den, klä någon i för kalla kläder som inte kan klä sig själv eller till och med låta någon annan förgripa sig sexuellt på sin funktionsnedsatta partner. Alla de här exemplen har tyvärr hänt i verkligheten. För mer information om misshandel mot funktionsnedsatta, gå in på sidan Dubbelt utsatt.

Misshandlad av din partner?

Tyvärr misshandlas tjejer och kvinnor varje dag av sina partners. Det ser likadant ut i storstaden som på landet, bland fattiga och rika och oavsett vilken del av världen man kommer ifrån.
När det gäller misshandel i heterosexuella relationer är det oftast män som är förövare. Men våld i lesbiska relationer är ungefär lika vanligt.
Oftast tar det ett tag innan misshandeln startar, det är inte det första som händer i ett förhållande. Några tydliga varningssignaler brukar vara att förövaren är svartsjuk och kontrollerande. Ofta börjar misshandeln med att vara psykisk. Han eller hon försöker förändra dig och bryta ner din självkänsla.
Ofta är den som misshandlar väldigt kärleksfull i ena stunden, men aggressiv i nästa stund. Efter ett tag går den psykiska misshandeln över till att bli mer fysisk och till sist behöver den som misshandlar bara ge dig en blick för att du ska bli rädd och försöka lyda honom eller henne.
När våldet blir vardag och känns helt ”normalt” brukar det kallas för normaliseringsprocess. Läs mer om normaliseringsprocessen här.
Det är inte lätt att lämna någon som misshandlar. Kanske står familj och vänner runt omkring dig och skakar på huvudet åt att du inte tar tag i situationen och sticker. Men många tjejer som misshandlas av sin partner älskar honom eller henne och hoppas att våldet ska sluta.
Kanske har vänner, bekanta och familj ”gett upp” och du känner dig för ensam och svag för att göra slut? Eller är du så rädd för din partner att du helt enkelt inte vågar?
Det är aldrig ditt fel när din partner slår, oavsett om du stannar kvar i förhållandet frivilligt. Och det är aldrig för sent att göra slut. Det finns kvinnojourer på många ställen i landet med skyddade boenden där du kan gömma dig om du känner dig rätt. Tjejjourerna finns också för att ge dig stöd eller hjälpa till med att göra polisanmälan när det är dags.

Vad säger lagen?

Misshandel är ett allvarligt brott oavsett vem som utsätter dig för det. Beroende på hur misshandeln gick till klassas den som ringa, grov eller mycket grov misshandel. Det kan också klassas som kvinnofridskränkning, psykisk misshandel eller våldtäkt, om misshandeln varit av sexuell sort. Gärningsmännen är oftast män. Men allt fler unga tjejer polisanmäls också för misshandel.
Många låter bli att anmäla när de utsatts för misshandel. Den där örfilen i badrummet eller stryptaget i sängen kanske inte kändes som ett brott utan snarare som vardag? Men ingen förtjänar att utsättas för misshandel.
Oavsett hur du själv betett dig, om du känner gärningsmannen eller lät bli att försvara dig är misshandel en allvarlig och olaglig kränkning. Om det känns jobbigt att polisanmäla händelsen kan det vara bra att ta hjälp av någon annan. Vi på tjejjourerna hjälper dig gärna med sådana saker.

Tjejjouren.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar